Minden, amit az urna sírkövekről tudni érdemes

Azok, akik hamvasztás mellett döntenek kétféleképpen helyezhetik örök nyugalomra szerettük hamvait. Klasszikus esetben az urna, a temető külön részében kialakított urnatemető egyik kamrájába kerül. Azoknak, akik nem szeretnék ilyen „közös” részre helyezni a hamvakat, vagy a jövőben több urnát szeretnének egy helyre temetni, javasoljuk az időtálló, gránit urnasírokat.

Az urnasír készítése

Az urnasírba helyezés egy olyan temetkezési forma, amikor az urnát a föld alá, előre elkészített urnasírba helyezzük. Az urnatartó sírokba 1-4 urna helyezhető örök nyugalomra, klasszikusan egy 50X70 cm befogadó méretű tartóba, amire egy körülbelül 60X80 cm-es kisméretű sírkő kerülhet.

A hamvakat nem közvetlenül a földre helyezik, hanem egy úgynevezett keszonba kerülnek. Ez egy műkőből vagy valamilyen gránit őrleményből készített szerkezet, ez védi meg az urnát a földdel történő érintkezéstől. A keszonba kerül az urna, amit lezárnak és erre állítható a síremlék. Nem ritka, hogy a temetés után szinte azonnal felállításra kerül az urna sírkő.

Az urna sírkőre ugyanúgy kerülhetnek díszítő elemek, mint bármelyik másik sírkő fajtára, például váza, mécsestartó, koszorútartó. Igény esetén kiskert is építhető a sírkő köré.

Zárt és nyitott urnasírok egyaránt kivitelezhetők.

Fontos, hogy ne akarjunk az anyagvastagságon spórolni! Nem érdemes 2-3 cm-es anyagokból összeragasztott sírkövet venni, mert azok hamar megsérülnek, repedés keletkezik rajtuk. Rátemetésnél is fontos, hogy ha szét kell szedni az elemeket, azok ne váljanak idő előtt szét.

Az urnasír előnye

Az urnasír egyik legnagyobb előnye, hogy költsége jóval alatta marad a koporsós temetésnek. Egy megfelelő méretű urnasírhely, akár az egész családnak méltó temetkezési hely lehet.

Az urnasírba helyezés olyan településeken is elterjedt lehet, ahol a belvíz miatt nem mindig, vagy csak időszakosan lehet koporsós temetést végezni. A költséghatékonyság mellett a funkcionalitás is megjelenik előnyként.

A gránitból készült urna sírkövek gondozása, a többi gránit sírkőhöz hasonlóan nagyon egyszerű és biztosak lehetünk benne, hogy egy örök életű emlékhelyet állítottunk szeretteinknek.

Nem sikerült még döntenie? Keressen bátran minket, és ingyenes tanácsadás keretén belül legnagyobb szakértelemmel és tisztelettel segítünk Önnek kiválasztani a legmegfelelőbb örök nyughelyül szolgáló síremléket.