Miért válassza a Gránitot?

Bár a sírkő választás nem a legkellemesebb dolog a világon, mégis sokat jelent: ezzel tisztelgünk elhunyt szerettünk előtt és állítunk neki örök emléket. Épp ezért nem mindegy a sírkő alapanyaga, hiszen ez határozza a minőségét és a tartósságot. Minden alapanyagnak van előnye és hátránya, amelyek segítenek kiválasztani a megfelelő sírkövet.

 
sirko_alapanyagok_muko.jpg
 

Műkő

Bár ez a legolcsóbb alapanyag, igen kényes és más nem szól előnyeként. Két évente impregnálni kell a lágy szerkezete miatt. Szintén emiatt a fénye hamar megkopik, a kő mohásodik és ha nem vigyáz eléggé, foltosodhat is, mely lehet a viasztól, a falevelektől vagy a rozsdától.

 
sirko_alapanyagok_meszko.jpg
 

Mészkő

Nagy előnye, hogy hazai anyag és meleg színű, továbbá könnyen faragható, sziklás kialakítás esetén nem jön létre kontraszt. Hátránya viszont, hogy fényét ez is nagyon könnyen elveszti, a moha is hamar megtelepszik rajta, valamint közvetlenül a mészkőbe nem lehet gravíroztatni.

 
sirko_alapanyagok_marvany.jpg
 

Márvány

A márvány kémiai összetételét tekintve, megegyezik a mészkővel, viszont színekben sokkal gazdagabb, fehértől feketéig szinte bármilyen színben megtalálható. Sajnos, hiába elegáns a márvány és hiába van nagy presztízse, nagyon sok hátránya is van. Mivel nagyon porózus anyagról van szó, ezért jó a nedvszívó képessége, a nedvesség pedig komoly károkat tud benne okozni, emiatt nem időtálló anyag és ezért javasolják leginkább beltére. Másrészről, a márvány könnyen mohásodik, a rozsda és ehhez hasonló szennyeződések pedig könnyen bejutnak a kő pórusaiba, ezzel szín elváltozást okoznak. További hátránya, hogy nem csak maga az alapanyag nagyon drága, hanem az újracsiszolása és újrafényezése is egy kisebb vagyonba kerül.

 
sirko_alapanyagok_granit.jpg
 

Gránit

Hiába ez a legtökéletesebb alapanyag a sírkövekhez, sok helyen sajnos mégis könnyen elveszik a temetők műkőből készült sírkő rengetegében. De miért ez a legideálisabb? A márványhoz hasonlóan, a gránit is nagy színválasztékban fordul elő, de mivel ez egy mélységi magmás kőzet, sokkal jobb a szerkezete. Tömör szerkezete miatt nem mohásodik, nem szívja magába a vizet és nem foltosodik. Alkalmas arra, hogy bonyolult formákat faragjunk bele mi, sírkő készítők, valamint nem csak szöveget, hanem képet is lehet bele gravíroztatni. Nem kell tartani az időjárástól sem, mert egy rendkívül időtálló anyagról van szó, aminek rendben tartása sem igényel sok munkát, elegendő csupán félévente egyszer tisztítani.