Gránit konyhapult trendek, népszerű formák

A gránit a remek tulajdonságainak köszönhetően napjaink egyik legjobb, legidőtállóbb konyha burkolat alapanyaga. Jó tulajdonságai közül néhány a karcállóság, hőállóság, vegyszerállóság és persze a könnyű tisztítás és karbantarthatóság. Eleganciájával bárkit lenyűgöz, aki a konyhába belép!

A gránit konyhapultok általában egyedi kérésre, a konyhának megfelelő méretekben, elrendezésben kerül megtervezésre és beépítésre. Azonban az igények meghatározása előtt érdemes utánajárni az aktuális trendeknek és persze az ezzel kapcsolatos támogatásoknak is.

A 2021-es lakásfelújítási támogatás ugyanis igényelhető a készített gránit munkapultokra is, így most féláron valósíthatja meg az álomkonyháját!

A jelenlegi konyhapult trendek között talán a legnépszerűbb a gránitlapos konyhaszigetes megoldás, azaz a monolit megjelenésű kialakítás. A konyhasziget nagyobb konyhákban ugyanis remek tároló funkcióval bír amellett, hogy beépíthető ide a borhűtő az esti meghitt borozgatásokhoz, és akár a mosogatógép is. A konyhaszigeten igazán divatos az egyedi megvilágítás beépítése, de akár a helyiségeket is összekötheti egy ilyen monolitos elrendezéssel!

A konyhasziget kialakításában másik nagy divat, hogy az egész konyhapult és az azt tartó középkonzol is gránitból készült. Akkor nincsenek beépített gépek vagy tároló részek: ezeket felváltják a bárszékek, így akár ebédlőasztalként is funkcionálhat. Féloldalas megoldás, ha a sziget egyik oldalán bárszékek, míg a másik oldalon tárolószekrények vagy konyhai gépek kapnak helyet.

A konyhasziget pultja többféle kialakítást is kaphat: 

  • Csak a munkalap gránit, a tárolórész pedig más anyagú borítást kapcsolat,

  • A munkalap és a sziget két rövidebb oldala van gránitból,

  • A munkalap és az azt tartó középkonzol készül gránitból, ekkor nincs tárolórész,

  • Félig tároló részes, félig bárszékes megoldás

Milyen formák illeszkednek a gránit munkalaphoz?

A gránit jellemzően csak bizonyos színekben érhető el, ezért érdemes a konyha stílusát a munkalaphoz igazítani. A gránit természetessége miatt válasszon elsősorban természetes hatású vagy természetes anyagokat! A formavilág szabadon alakítható a jó ízlés határain belül. Amennyiben mégis egyedi színt szeretne, akkor jó választás lehet a kvarc kompozit munkapult, mely anyag hasonlóan tulajdonságokkal rendelkezik, mint a gránit, viszont annál jóval több színben érhető el.

Elsősorban antik stílusú házakban javasolt a vastagabb gránitlap alkalmazása. Ekkor nyugodtan tervezhet rusztikusabb megjelenést is a konyhájának, azonban figyeljen arra az aranyszabályra, hogy a munkalap vastagságánál ne legyenek vastagabbak a környező bútorlapok, hiszen ez rombolja az esztétikát. 

Manapság inkább a minimalista elegancia stílusa uralja a trendeket, ahol inkább vékonyabb elemek használatosak. Ha igazán elegáns és modern megjelenést szeretne, akkor a vékonyabb elemek és a fekete-fehér-szürke színek harmonizáló együttesét érdemes választania. Ha fontos, hogy a térben más színek is jelen legyenek, akkor érdemes fekete vagy fehér tónusú munkalapot választani, hiszen ezekhez a színekhez szinte bármilyen más szín jól illeszkedik. 

A forma világot tekintve a gránit leginkább egyszerű vonalakkal érhető el a nehéz megmunkálás miatt. Ezáltal a sarkai szögletes vagy lekerekített formára alakíthatóak ki, ami illeszkedik a divathoz is. A mai trendek inkább a szögletes, egyenes, egyszerű, minimalista formákat helyezik előtérbe, így a környező elemeket is érdemes ebben a stílusban megálmodni a harmonizálás érdekében. Azonban, ha mégis lekerekített sarkokra vágyna, akkor a környezetet tekintve is érdemes ezt a formát megjeleníteni.