Sírvers választása, esetleg saját írása?

Sosem egyszerű egy temetés megszervezése, nemcsak az elhunyt hiánya fáj, de tanácstalannak érezzük magunkat. Ki készítse a sírt? Mikor legyen a temetés? Hamvasztás legyen vagy hagyományos temetés? Mi kerüljön a fejfára, kép, felirat vagy mindkettő? Mi legyen a felirat, keressek vagy inkább írjak egyet? Ha úgy döntöttél, hogy te magad próbálkoznál meg a sírvers írással, akkor itt van számodra 5 tipp, hogy biztosan méltó felirat kerüljön a sírra.

1. A fő mondanivaló

Gondolkodj el, milyen ember volt az elhunyt. Egy kifejező, mondanivalóval rendelkező vagy inkább enyhén vicces sírfeliratra vágyott volna az elhunyt? Mit akarsz kifejezni a verssel? Fájdalmat, a hiányát vagy azt, hogy milyen ember volt?

2. Ne vidd túlzásba! 

Nem kell arra törekedned, hogy minél szebbet írj, bőven elég, ha sikerül mindazt szavakba öntened, ami most benned van. Ugyanez vonatkozik a vicces feliratokra is, hiszen nem egy kabaréba készül, hanem egy temetésre, tehát muszáj egy bizonyos határon belül maradnod.

3. Csak röviden

Bár a legtöbb sírfelirat 2 vagy 4 soros, ritkán előfordulnak két versszakos feliratok is. Érthető, ha valaki nem tudja pár sorba megfogalmazni a benne kavargó érzéseket, de érdemes a rövidségre törekedni, mert a felirat gravírozását általában betűnként számolják fel.

4. Olvass utána

Mielőtt belekezdesz az írásba, jobb átrágni magadat pár idézetes oldalon. Ez azért jó, mert rengeteg példát találhatsz-esetleg egy még annyira meg is tetszhet, hogy inkább azt gravíroztatod a sírra.

5. Kérd ki mások véleményét

Először is így visszajelzést kaphatsz, másrészt pedig, hogyha a többi rokont/közeli hozzátartozót is megkérdezed a feliratról még a gravírozás előtt, biztosan elkerülhető egy kisebb családi katasztrófa- főleg vicces sírfeliratok esetében.

Sír feliratok készítéséhez oldalunkon is találhat ötleteket a Sírversek menüpontban.